Jawatankuasa USMFIT Perpustakaan - Ghazali, Musa Mohamed; Ishak, Suhana (Perpustakaan Hamzah Sendut, 2019)
Penubuhan Jawatankuasa USMFIT Perpustakaan merupakan hasil cetusan idea daripada mantan Ketua Pustakawan Allahyarham YM Engku Razifah Engku Chik bagi menyahut seruan Naib Canselor Universiti Sains Malaysia untuk menjadikan warga USM sihat, cergas dan mencapai berat badan unggul. Justeru itu, Jawatankuasa ini ditubuhkan pada 1 Mac 2018 untuk merancang serta melaksanakan aktiviti sepanjang tahun. Program yang dirangka oleh Jawatankuasa ini adalah bertujuan untuk memberi kesedaran tentang amalan pemakanan sihat serta penglibatan aktiviti fizikal di kalangan warga Perpustakaan bagi mengurangkan risiko penyakit tidak berjangkit seperti diabetis, tekanan darah tinggi dan obesiti.