Keberkesanan Pelaksanaan Kawalan Pembangunan Di Pulau Pinang - Abdul Rahman, Norainah (1995)
kajian ini cuba untuk membuat penilaian terhadap kawalan pembangunan yang telah dijalankan oleh Pihakberkuasa Tempatan Pulau Pinang iaitu Majlis Perbandaran Pulau Pinang dalam menjalankan tugas mereka untuk mengawal pembangunan di Pulau Pinang. Amalan kawalan pembangunan akan dibincangkan daripada peruntukan perundangan / akta, peruntukan pentadbiran dan peruntukan perancangan. Peruntukan perancangan ini merupakan mekanisma kawalan pembangunan yang diamalkan untuk tujuan pengawalan perancangan. Kaedah yang digunakan untuk menganalisis kajian ini secara induksi iaitu dengan membanding isikandungan amalan mekanisma kawalan pembangunan dengan kes-kes yang melalui proses kebenaran merancang untuk diluluskan meneruskan projek pembinaan.