REL 572: Disertasi Kualiti Air Sungai (Kes Kajian - Sistem Sungai Pinang) - PPPBP, Pusat Pengajian Perumahan Bangunan Dan Perancangan (1995)
Pencemaran sungai adalah masalah umum. Sungai-sungai di Pulau Pinang mula mengalami pencemaran yang teruk. Suatu kajian makmal dilakukan ke atas sampel air dari Sistem Sungai Pinang yang terdiri daripada Sungai dondang, Sungai Air Itam, Sungai Air Puteh, Sungai Ayer Terjun, Sungai Jelutong dan Sungai Pinang daripada pengamatan yang dilakukan didapati bahagian hulu sungai kelihatan jernih dan bersih. Tetapi bahagian hilir sungai kelihatan tercemar dengan sampah-sarap, minyak dan gris, buangan domestik dan sebagainya.