Penyingkiran Baki Ai3+ Selepas Proses Pengentalan Pemberbukuan Menggunakan Teknologi Membran - Kamarrudin, Mahazrul (2003)
Kepekatan baki ion aluminium (Al3+) yang tinggi di dalam supematan selepas proses pengentalan - pemberbukuan boleh menjadi bahan toksik yang merbahaya terhadap badan manusia, terutama di dalam proses metabolisma. Bagi mengatasi masalah tersebut, ujian jar dan kaedah pemisahan membran telah digunakan dalam kajian ini. Dalam kajian ini juga, air sisa sintetik domestik disediakan sebagai larutan sampel dalam ujian jar. Alum dan PAC telah digunakan sebagai bahan pengental dalam ujian jar dan sebagai larutan suapan dalam kaedah pemisahan membran. Dalam kaedah pemisahan membran, membran polimer RO dan membran seramik NF telah digunakan kerana kedua-duanya mempunyai potensi yang baik untuk menyingkirkan ion terlarut. Keputusan ujian jar yang diperolehi dalam proses prarawatan menunjukkan bahawa nilai kepekatan baki Al3+ yang diperolehi di dalam supematan adalah 0.27 mg/L Al3*, apabila 3 00 m g/L alum d igunakan p ada p H 6.0 d engan k eamatan p encampuran deras pada 120 rpm selama 10 saat, keamatan pencampuran perlahan pada 40 rpm selama 30 minit dan masa pengendapan selama 40 minit. Sementara itu, 0.23 mg/L Al3+ pula diperolehi apabila 200 mg/L PAC digunakan pada pH 6.5 dengan keamatan pencampuran deras pada 100 rpm selama 8 saat, keamatan pencampuran perlahan pada 30 rpm selama 20 minit dan masa pengendapan selama 30 minit. Didapati bahawa, PAC adalah lebih berkesan untuk memberikan nilai optimum yang lebih rendah bagi setiap parameter berbanding dengan alum kecuali nilai pH.