Pendekatan terhadap amalan pengurusan projek - Singh, Ranjeet Singh Sarjit (1995)
Bidang pengurusan projek semakin berkembang dengan pesat dalam kebanyakan negara-negara membangun di seluruh dunia. Seperti negara-negara lain, Malaysia juga tidak mahu ketinggalan dalam pemingkatan industri binaan. Malaysia dianggap sebagai negara yang akan menjadi pemimpin yang utama dalam profesyen pengurusan projek di rantau Asia kerana minat yang ditunjukkan dalam bidang ini dengan buruh yang ramai dan sumber-sumber modal serta teknologi yang luas.Pada masa ini profesyen pengurusan projek tidak dikenali sebagai keijaya di mana kebanyakan firma menubuhkan pasukan projek khasnya, untuk tujuan tertentu yang telah mengakibatkan kekurangan perancangan dan pengurusan risiko. Tetapi, banyak organisasi kini sedar tentang kepentingan melantik seorang pengurus projek yang profesional dalam mengendalikan projek mereka.Dalam disertasi ini, kajian telah dibuat untuk mengenalpasti pendekatan terhadap amalan pengurusan projek. Amalan pengurusan projek akan dikaji dari aspek amalan firma-firma pengurusan projek bebas ( independent1) dan amalan firma pengurusan projek dalaman ('in house').