Rekabentuk Penyalun Dilektrik 10 GHz Yang Mempunyai Ayunan Penimbal - Wan Abdullah, Wan Mohd Afindi (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Projek ini adalah untuk merekabentuk satu pengayun dielektrik bersalun beroperasi pada frekuensi 10 GHz. Bagi menghasilkan pengayun ini, satu penyalun dielektrik disambungkan kepada satu penguat untuk menghasilkan satu gelung suap-balik positif. Dalam mereka bentuk litar pengayun ini, satu litar pengayun dibangunkan dan telah diuji untyk mengenalpasti samada litar itu berayun atau tidak. Litar penguat telah direkabentuk dan nilai gandaan ( Gain ) telah disetkan melebihi sifar untuk mengenalpasti litar mengeluarkan hasil yang diinginkan. Kedua -dua litar ini digabungkan bagi penghasilan suatu pengayun. Litar ini diuji sekali lagi bagi memastikan nilai gandaan ( Gain ) yang diperolehi memenuhi spesifikasi yang dikehendaki Dalam mereka bentuk bentangan litar , dua papan litar telah dibina untuk menguji ‘puck’ yang digunakan. Papan litar pertama hanya menggunakan fabrikasi satu dan papan litar kedua menggunakan fabrikasi dua jalur . Papan litar ini disambung dengan ‘Network Analyser’ bagi mentafsirkan tindakbalas frekuensi yang dikeluarkan oleh ‘puck’ itu.