Rekabentuk Pengelog Data Untuk Solar Panel - Mohd Johari, Mohd Ridzuan (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Laporan ini memaparkan satu rekabentuk pengelog data yang menggunakan mikropengawal untuk tujuan pengukuran, menyimpanan dan penganalisaan data. Mikropengawal PIC16C73 digabungkan dengan beberapa cip dan sebagainya untuk menunjukkan satu format tipikal untuk antaramuka sesama sendiri. Input data termasuklah pengukuran dan merekod voltan, arus dan kuasa modul solar. Laporan ini membincangkan teori dan dan keadaan sebenar pengelog data dengan menggunakan konsep pengukuran voltan setara bandingan. Ini juga membincangkan komunikasi antara litar dan antaramuka dengan komputer. Laporan ini turun menyentuh kepada beberapa perkara asas dalam pembinaan pengelog data seperti litar pengukur, litar pengelog dan litar bacaan. Laporan ini turut menghuraikan pengoperasian dan pengaturcaraan yang digunakan untuk membina satu sistem pengelog data. Secara tidak langsung projek ini melibatkan dua elemen utama iaitu perkakasan dan pengaturacaraan.