Rekabentuk Penguat Hingar Rendah (LNA) Cmos Beraruhan Merosot Bebezaan Penuh Untuk Penerima WCDMA - Law, Eng Hui (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Projek ini adalah berkaitan penghasilan rekabentuk satu penguat hingar rendah (LNA) menggunakan 0.18-m CMOS process. Litar LNA yang direkabentuk adalah beroperasi pada nilai voltan yang rendah 1.8V. Frekuensi operasi pula adalah 2.1 GHz. Penggunaan arus adalah kurang iaitu hanya 12.66mA dengan angka hingar 1.7dB pada galangan masukan sumber 50Ω. Gandaan kuasanya ialah sebanyak 11.42dB. Topologi induktor punca merosot telah digunakan kerana ia menghasilkan hingar yang rendah berbanding seni-seni lain. Bagi satu LNA, hingar dan sifat lelurus adalah ciri-ciri kritikal. Litar kebezaan penuh dengan penggunaan induktor merosot digunakan kerana topologi ini dapat mengurangkan hingar seperti hingar harmonik tertib genap. Titik kompressi 1dB bagi LNA yang direkabentuk adalah -9.82dB. Masalah utama yang dihadap adalah membekalkan galangan masukan sumber pada 50Ω di samping mengekalkan gandaan pada julat 10-15dB. LNA yang direkabentuk berjaya menemui semua spesifikasi.