Pengaruh Arus Harmonik Terhadap Pembacaan Meter Kwh Analog - Koay, Boon Kit (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Projek prasiswazah ini dijalankan untuk mengaji pengaruh arus harmonik terhadap pembacaan meter kWh analog. Ia tidak melibatkan penerbitan persamaan yang panjang dan kompleks tetapi analisis dibuat berdasarkan data yang dikumpul melalui ujikaji. Suatu rektifier (yang bebannya terdiri daripada kapasitor boleh laras dan perintang boleh laras) disambung ke meter kWh analog dan meter tersebut pula disambung ke sumber voltan ulang-alik 50Hz, 240V. Rektifier tersebut mewakili bebanbeban tidak linear yang digunakan dalam kehidupan seharian kita. Apabila melaraskan kapasitor dan perintang, magnitud arus yang melalui meter kWh dan kandungan harmoniknya akan berubah. Dalam keadaan arus RMS yang malar, perubahan kuasa aktif apabila jumlah herotan harmonik arus meningkat akan dibandingkan. Kuasa aktif yang dimaksudkan ialah kuasa aktif teori dan kuasa aktif yang dikesan oleh kWh meter (hasil kiraan daripada bacaan meter kWh analog). Dalam keadaan arus RMS yang tetap juga, peratus ralat pembacaan meter tersebut akan dikaji apabila kandungan harmonik dalam arus menambah. Sepanjang perjalanan projek ini, sumber voltan dianggap tidak dicemari dengan kandungan harmonik.