Pembangunan Aplikasi Sistem Pencerapan Data Berasaskan Sistem Pelantar Linux - Mustafa, Anuar (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Projek ini merupakan satu proses pembangunan aplikasi untuk mencerap data dengan menggunakan Linux sebagai sistem pelantar. Linux digunakan sebagai sistem pelantar utama untuk membina aplikasi penghasilan data, penghantaran data dan juga sebagai penganalisa data. Pembinaan proses-proses ini adalah dengan menggunakan bahasa pengaturcaraan C sebagai bahasa pengaturcaraan utama. Di samping itu program-program sampingan yang lain yang telah sedia ada dalam sistem pelantar Linux yang dapat membantu dalam pembinaan sistem pencerapan data ini turut sama digunakan. Projek ini dihasilkan dengan tujuan untuk menganalisa data yang terhasil dalam masa nyata. Dengan kata lain projek ini dihasilkan dengan tujuan untuk menghasilkan satu aplikasi sistem pencerapan data yang dapat dihubungkan antara dua buah komputer dengan menggunakan sistem pelantar Linux sebagai medium utama. Sistem pelantar Linux digunakan selaras dengan penggunaannya yang semakin meluas dalam industri moden sekarang ini berbanding dengan sistem pelantar Window. Projek yang dihasilkan ini merupakan sistem yang dapat membaca data, memproses data yang diperolehi dan menyimpannya dalam storan utama. Sistem pencerapan data yang mudah ini merupakan proses dalam keadaan masa nyata yang akan mengumpul data dengan menggunakan proses simulasi penghasilan jujukan data, sistem perhubungan sesiri antara dua buah komputer, pemprosesan data yang diterima dan penyimpanan di dalam fail yang tertentu di dalam komputer.