Mengawal Kelajuan Motor Aruhan Satu Fasa Menggunakan PWM Berdasarkan FPGA - Roslan, Rosmaiza (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Dalam menuju era teknologi yang serba canggih ini, teknologi rekabentuk merupakan salah satu aset yang penting dalam meningkat taraf teknologi negara. Oleh itu, projek merekabentuk litar pengawal kelajuan motor induksi satu fasa menggunakan FPGA ini adalah salah satu teknologi rekabentuk baru. Motor merupakan satu perkakas yang penting dalam usaha meningkatkan industri pembuatan dan pengeluaran. Dengan adanya rekabentuk litar ini, tugas- tugas manusia dalam melakukan kerja- kerja pengelolaan mesin dalam industri dalam diselenggarakan dengan mudah. Litar pengawal kelajuan ini menggunakan kaedah pemodulatan lebar denyut (PWM). Terdapat pelbagai kaedah bagi menghasilkan PWM ini. Salah satu daripada kaedah tersebut ialah dengan menggunakan FPGA. Projek ini bertujuan untuk merekabentuk isyarat pemodulatan lebar denyut yang akan mengawal kelajuan motor aruhan arus ulang alik menggunakan perisian xilinx.