E – Dagang Melalui Telefon Mudah Alih Menggunakan Java 2 Micro Edition (J2ME) - Safiei, Siti Juliana (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Tidak dapat dinafikan bahawa telefon mudah alih menjadi salah satu keperluan manusia. Jika dahulu harga sesebuah telefon mudah alih ini menjangkau ribuan ringgit, namun pada masa kini pengguna boleh memperolehinya dengan harga ratusan sahaja. Bayangkan sekiranya kemudahan yang ditawarkan oleh telefon mudah alih ini dapat ditingkatkan. Salah satu aspek yang boleh diterokai ialah e- dagang. Seperti yang diketahui, e-dagang bermaksud melakukan urusniaga dalam talian menerusi kemudahan Internet. Projek ini megimplementasikan e-dagang untuk pembelian tiket sistem perletakan kereta. Pengaturcaraan dilakukan menggunakan J2ME (Java 2 Micro Edition).