Antena Pintar - Azhani Khalid, Ahmad Khairol (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Projek ini merupakan sebuah projek untuk menghasilkan sebuah antena. Antena yang dihasilkan diberi nama antena pintar. Antena ini mempunyai 6 patch elemen. Antena yang dihasilkan mempunyai lingkungan sudut yang luas dan mempunyai nilai gandaan minimum yang tinggi iaitu sebanyak 6 dBic. Antena pintar tidak mempunyai paten yang ditetapkan, tetapi boleh berubah mengikut arah isyarat radio semasa. Cara yang digunakan ialah dengan melakukan pensuisan pancaran yang mudah untuk mengoptimumkan pemancaran. Cara ini dapat mengurangkan kehilangan kuasa kerana pancaran hanya akan dipancar hanya kepada pengguna, kuasa yang terpancar pada arah lain hanya akan dianggap sebagai gangguan pada pengguna lain. Antena pintar akan memancar isyarat pada rakan komunikasi sahaja. Antara kelebihan antena pintar berbanding antena lain ialah. Antena pintar dapat meningkatkan kandungan muatan, meningkatkan jarak pancaran, menyediakan servis baru, lebih selamat, dan mengurangkan penyiaran pelbagai arah. Antena pintar direkabentuk kecil, padat dan nipis kerana ia akan di pasang pada kapal, bumbung kereta dan bullet train.