Antena Dwi-Jalur Menggunakan Kabel Sepaksi - Ahmad Ramli, Maisarah (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Antena kabel sepaksi banyak digunakan dalam sistem perhubungan. Walaubagaimanapun pengetahuan tentang ciri-ciri antena kabel sepaksi masih tidak lengkap dan perlu dikaji dengan lebih mendalam lagi. Projek yang dijalankan ini telah mengkaji ciri-ciri utama antena kabel sepaksi iaitu seperti frekuensi salunan, galangan masukan dan corak pancaran. Ini adalah untuk mendapatkan persamaan teori agar antena ini boleh digunakan sebagai dwi-jalur. Dwi-jalur yang dimaksudkan adalah UHF (ultra high frequency) dan GPS (global positioning system). Penyelidikan dilakukan dengan cara menyukat nilai frekuensi salunan bagi model antena kabel sepaksi. Kemudian frekuensi ini diplot bagi melihat perkaitan yang ada. Persamaan telah dapat diterbitkan hasil daripada ujikaji yang dijalankan namun ianya tidakla terlalu tepat disebabkan beberapa faktor. Galangan masukan bagi antena ini juga dikaji. Galangan masukan merupakan parameter penting bagi menilai keupayaan sesebuah antena. Seterusya ciri corak pancaran turut dikaji dimana antena dwikutub setengah gelombang digunakan sebagai pemancar dan antena kabel sepaksi sebagai penerima.