Ujian Model Gegaran Cerucuk - Kesan Parameter Kedalaman Penusukan Cerucuk - Mat Kilau, Nurulhuda (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Ujian pada cerucuk bagi pelbagai kedalaman penusukan telah dijalankan dalam kajian ini. Penukul seberat 10 kg telah dipilih untuk menghentak cerucuk dengan diameter 80 mm. Gegaran yang terhasil telah direkodkan semasa menghentak cerucuk dan tahap gegaran setiap kedalaman diambil. Adalah sukar untuk mengaitkan hubungan kedalaman kepada tahap gegaran. Keputusan setiap gegaran didapati berbeza-beza antara satu sama lain bergantung kepada kekuatan tanah yang ditusuk oleh cerucuk. Untuk ujian ini, tanah lembut pada kedalaman pertengahan telah menyebabkan gegaran yang rendah manakala pada bahagian awal dan akhir cerucuk telah menyebabkan gegaran yang tinggi.