Permodelan Untuk Data Taburan Hujan Menggunakan Arcview3.2 - Ahmad, Azwan (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Pengaplikasian alatan berasaskan perisian Sistem Maklumat Geografi (GIS) sememangnya sangat membantu dalam menyelesaikan apa-apa permasalahan yang wujud dalam pelbagai bidang terutamanya dalam aspek pemetaan. Dalam kajian ini, perisian ArcView3.2 GIS digunakan bagi penghasilan peta berbentuk digital untuk data hujan rekabentuk bagi bandar-bandar utama di Semenanjung Malaysia. Melalui peta ini, rujukan data-data penting kala kembali tertentu dapat dilakukan dengan pantas untuk perancangan dan pengurusan pembangunan pada masa akan datang dan lebih menitikberatkan penganggaran potensi banjir kilat yang kritikal di kawasan bandar.