Kesan Saiz Butiran Pasir Dan Taburan Saiz Butiran Pasir Terhadap Kekuatan Ricih Pasir - Khoo, Choon Bon (Universiti Sains Malaysia, 2004)
Kajian ini dilakukan bagi menentukan saiz butiran dan taburan saiz butiran pasir yang akan memberikan kekuatan ricih yang paling tinggi. Disamping mendapatkan nilai bagi kekuatan ricih, nilai parameter-parameter lain bagi pasir juga dapat diperolehi. Di dalam makmal, kajian dengan menggunakan ujian ricih terus melalui mesin ricih terus mendapati pasir dengan saiz butiran paling besar dan pasir tergred baik menghasilkan kekuatan ricih yang paling tinggi. Graf-graf yang didapati juga mematuhi teori-teori yang telah diterima pakai dengan menerangkan kelakuan-kelakuan bagi pasir apabila ricihan dikenakan. Berdasarkan hasil ujian, jenis-jenis tanah yang baik untuk tujuan pengisian di lapangan dicadangkan.