Kesan Pendedahan Udara Terhadap Mortar Berpolimer - Bakar, Mat Zahir (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Kajian ke atas kesan pengawetan terhadap konkrit berpolimer dijalankan untuk membandingkan sifat-sifat kejuruteraan di dalam ujian mampatan, ujian lenturan, ujian penyerapan air dan keliangan, ujian tukul menganjal, ujian halaju denyutan ultrabunyi dan ujian penentuan ketumpatan di dalam dua keadaan iaitu konkrit berpolimer yang diawet dalam air dan konkrit berpolimer yang didedahkan kepada udara. Dalam kajian ini, polimer lateks digunakan sebagai agen pengisi dalam campuran konkrit iaitu sebanyak 20% daripada berat simen. Keputusan terhadap kajian yang dibuat menunjukkan bahawa pengawetan mempunyai kesan penting di dalam sifat-sifat kejuruteraan dan sifat-sifat ketahanan contohnya penyerapan air.