Klasifikasi Dan Teknologi Alat Repeh Batuan Impak Bukit Bunuh Serta Fungsinya Melalui Eksperimen Kesan Guna - Jalil, Siti Khairani Abd (2016)
Bukit bunuh yang terIetak di daerah Lenggong, Perak, merupakan kawasan kesan tinggalan impak mateorit yang berlaku sekitar 1.83 juta tahun dahulu. Kawasan tersebut telah ditemui banyak bukti tapak terbuka Paleolitik yang merupakan bengkel pembuatan alat batu yang in-silu. Salah satu tapak terbuka Paleolitik adalah tapak Bukit Bunuh (BAh' l O) yang telah dikaji pada tahun 2010. Artifak batu yang ditemui telah dikaji dari segi klasifikasi dan teknologi. Walau bagaimanapun, kajian terperinci terhadap alat repeh dari segi klasifikasi. teknologi dan fungsi tidak dijalankan. Kajian lanjut dengan lebih terperinci perlu dilakukan kerana setengah pengkaji terdahulu menganggap alat repeh di Asia Tenggara adalah bersifat amorfus. Ini demikian kerana alat repeh di Asia Tenggara tidak mengalami peringkat perepehan sehingga ke perapian bentuk. Keadaan ini juga telah menyebabkan setengah pengkaji beranggapan bahawa alat repeh yang bersifat amorfus ini bertujuan untuk menghasilkan alat sekunder seperti buluh. Olch kerana sifatnya yang amorfus menyebabkan kesukaran untuk menentukan tipologi alat repeh. Maka ada setengah pengkaji yang mencadangkan tipologi alat repeh dibuat berdasarkan kepada fungsi. Maka, bagi menjawab isu tersebut, alat repeh Bukit Bunuh 2010 telah dipilih, di samping melakukan kajian lanjutan ke atas alat rcpchnya. Bagi melakukan kajian ini maka pendekatan secara bersepadu yang melibatkan metod secara kualitatif dan kuantitatif talah digunakan.