Kajian tentang kepentingan protein bukan struktur, NS1, virus denggi 2 dalam penyakit demam denggi berdarah - Shaari, Noor Sham (1995)
Jangkitan virus denggi merupakan satu masalah besar di kawasan tropika mengakibatkan demam febril yang sederhana atau demam denggi berdarah dan denggi bersindrom renjat~n yang lebih tenat serta boleh membawa maut. Virus-virus denggi mempunyai beberapa protein bukan struktur yang mana fungsi mereka belum lagi dipastikan. Salah satu daripada protein-protein ini iaitu NSl telah didapati berupaya mernberi perlindungan kepada mencit dan arnab Yang ditentang dengan virus Den 2. Protein ini didapati wujud di dalam dua bentuk dimer dan monomer.