Pengoptimuman Dan Keberkesanan Pengisaran Rutil Dengan Menggunakan Pengisar Jet - Teoh, Prakash (Universiti Sains Malaysia, 2004)
Rutil sintetik merupakan alternatif yang baru dalam menghasilan pigmen bagi industri pembuatan cat. Rutil sintetik yang dihasilkan kemudiannya melalui proses pengisaran untuk menghasilkan pigmen. Pengisar jet digunakan bagi menghasilkan produk yang halus. Kajian dilakukan dengan mengawal tiga parameter kawalan iaitu kadar suapan, halaju rotor dan tekanan pengisaran. Parameter kadar suapan yang digunakan adalah 1.5kg/h, 4.0kg/h, 5.1kg/h dan 7.8 kg/h , manakala halaju rotor yang digunakan adalah 6000 rpm, 9000 rpm ,12000 rpm, 15000 rpm dan tekanan pengisaran yang dikaji adalah 3 bar, 4 bar, 5 bar dan 6 bar. Analisis terhadap sampel produk mendapati produk yang paling halus diperolehi pada kadar suapan 4kg/h, tekanan, pengisaran 4 bar dan pada halaju rotor 12000 rpm. Saiz partikel d50 bagi produk yang halus adalah 0.81µm. Analisis peratus jisim bagi lapisan terbendalir juga menunjukkan satu corak yang positif. Taburan saiz terhadap sampel yang wujud didalam ruang pengisar menunjukkan ia adalah lebih halus daripada suapan tetapi adalah kasar berbanding dengan produk. Analisis mineralogi merangkumi ujian XRF, XRD DAN SEM dimana ujian ini digunakan untuk mengenalpasti kehadiran unsur- unsur dan membuktikan kajian yang dikaji adalah benar bagi sampel rutil. Analisis XRF mendapati 92% daripada komposisi sampel suapan adalah titanium dioksida manakala analisis XRD menunjukkan kehadiran unsur- unsur Fe,Ti dan O3. Ujian morfologi menunjukkan rutil mempunyai permukaan yang tajam dan ia berbenuk tetragon dan lembut.