Pencirian Kesesuaian Kaolin Dari Gua Musang, Kelantan Untuk Kegunaan Industri Kertas - Che Halin, Dewi Suriyani (Universiti Sains Malaysia, 2004)
Projek ini dijalankan dengan tujuan untuk mengkaji sifat-sifat kaolin tempatan untuk kegunaan industri kertas. Kajian ini melibatkan sifat-sifat kimia dan fizikal. Sampel diperolehi dari kawasan sekitar Gua Musang, Kelantan. Kaolin merupakan satu bahan yang berwarna putih dan berbutir halus. Ia dikaji untuk mengetahui kesesuaiannya dalam sesuatu kegunaan industri. Beberapa ujian pencirian telah dijalankan ke atas setiap sampel iaitu penentuan taburan saiz partikel, luas permukaan, kecerahan, warna, kelikatan, kelembapan, komposisi kimia, kehilangan bahan meruap dan juga pH. Ujian pencirian ini dijalankan untuk menunjukkan kesesuaian kegunaan kaolin dalam industri kertas. Berdasarkan kepada ujian pencirian, didapati kaolin Gua Musang kurang sesuai untuk digunakan dalam pembuatan kertas. Oleh yang demikian, sampel kaolin ini perlu melalui satu proses benefisiasi melalui teknik delaminasi. Delaminasi adalah satu proses iaitu sejumlah besar susunan kaolinit diasingkan kepada beberapa kepingan nipis. Proses ini melibatkan pengocakan buburan kaolin pada terikan tinggi dengan palet pada ketumpatan pukal yang optimum.