Keselamatan Dan Kesihatan Di Sebuah Kuari - Jita, Japalan (Universiti Sains Malaysia, 2004)
Pengkuarian melibatkan pelbagai aktiviti yang memerlukan perhatian terhadap keselamatan dan kesihatan sama ada yang melibatkan majikan dan pekerja mahupun orang lain yang berada di kuari tersebut serta orang awam. Matlamat projek ini dijalankan ialah untuk mengkaji tentang keselamatan dan kesihatan pekerjaan yang amnya berlaku di sebuah kuari. Perkara-perkara lain yang dikaji adalah berkaitan dengan punca, kesan, pengawasan serta langkah pencegahan dan pengawalan sesuatu kemalangan dan penyakit yang biasa berlaku di kuari. Desertasi ini merumuskan tentang kajian yang dibuat berkaitan dengan kes-kes yang melibatkan keselamatan dan kesihatan pekerjaan di kuari. Antara perkara penting yang dibincangkan ialah langkah-langkah keselamatan dan pengendalian bahan letupan dan peletupan, pengangkutan batuan ke loji, pengawalan batuan terbang, pengawasan debu, bunyi bising dan sebagainya.