Design And Fabrication Of Autnomous Robot - On, Choong Wah (Universiti Sains Malaysia, 2003)
Tesis ini adalah mengenai merekabentuk dan menbina robot automatik yang berprogram. Tujuan tesis ini adalah menghasilkan mesin dengan menggunakan tangan dari merekabentuk ke pembinaan, untuk bertanding dalam pertandingan Asia-Pacific Robot Contest 2005. Tajuk pertandingan robot ini adalah ‘Panjakan ke atas tembok besar dan menyalakan ‘holy fire’’. Robot automatik ini mesti bergerak dengan automatik tanpa kawalan daripada operator. Robot ini dikehendaki bergerak dari zon permulaan sehingga ke lampu besar (Torch) dan memasukkan bola ke dalam lampu besar tersebut. Untuk bergerak ke lampu besar, robot ini mesti boleh memusing 90 darjah dan boleh bergerak secara lurus. Robot ini merupakan system berpacak, di mana ia mencantumkan alat-alat dengan program komputer dalam merekacipta dan pembinaan. Alat-alat yang digunakan termasuk struktur robot, motor, roda, Pegawal BASIC Stamp dan komponen-komponen yang lain. Program komputer yang digunakan ialah program BASIC Stamp yang boleh mengawal pergerakan robot secara langkah dan memasukkan bola kemudian. Robot ini hanya menggunakan alat-alat dan komponen-komponen yang ringan. Berat robot ini adalah kurang daripada 10kg. Saiz robot ini adalah kurang daripada 50cm x 50cm dan ketinggian adalah kurang daripada 150 cm sebelum bermula, dan ketinggian kurang daripada 200 cm selepas bermula. Kuasa electrik yang digunakan adalah 24 VDC.