Pembangunan Perisian Untuk Termodinamik Sistem Pendinginan - Ng, Hou Guan (Universiti Sains Malaysia, 2000)
Dengan berkembangnya penggunaan komputer dalam pendidikan, perisian CBL juga semakin popular. Disebabkan faedah yang banyak pada CBL dan keberkesanan dalam pembelajaran dan pengajaran, perisian itu telah diambil penting dan direka untuk menringankan beban pengajar di samping memudahkan pelajar. Perisian untuk Pendinginan telah direkabentuk dengan mempertimbangkan keberkesanan dan kesenangan penggunaannya. Perisian itu dbuat dengan menggunakan Visual Basic kerana perisian dapat dibentuk berasaskan objek dan berbentuk tetingkap. Dengan adanya perisian itu, pelajar dapat belajar topik pendinginan dengan merujuk kepada nota dan buku seminimum yang mungkin. Pelajar juga dapat mengira dan merujuk jadual dengan senang. Dua bahasa juga disediakan untuk membolehkan pelajar belajar dengan pilihan bahasa yang disukai. Graf lakaran, gambarajah, carta dan jadual yang sesuai juga disediakan. Hal ini membolehkan pelajar belajar topik pendinginan dengan lebih berkesan. Diharapkan perisian itu benar-benar memanfaatkan pelajar. Di simping itu, diharapkan juga perisian itu user-friendly dan memenuhi kehendak pembelajaran pengguna.