Kajian Terhadap Beban Mampatan Paksi Ke Atas Tiub Yang Mengandungi Buih Disediakan - Aziz, Mohd Rozaiman (Universiti Sains Malaysia, 2000)
Tiub nipis seperti tin Aluminium apabila dikenakan hentaman akan menyerap sebilangan jumlah tenaga hentaman tersebut. Hal ini dapat diterangkan dengan terperinci dengan melakukan beberapa eksperimen seperti ujian tegangan dan juga ujian mampatan. Jenis kegagalan yang berlaku pada spesimen semasa ujian tegangan dicatatkan. Sementara itu, kecacatan yang berlaku kepada tin yang dimampatkan turut diberi perhatian. Bentuk mod runtuhan tin Aluminium serta graf yang diperolehi dibandingkan dengan teori. Selain dari itu, tenaga penyerapan spesifik apabila tin tersebut diisi dengan polyurethane foam juga diambil berat. Analisis dibuat dengan mengira nilai teori tenaga penyerapan spesifik dan nilai eksperimen.Perbandingan yang dibuat menunujukkan kepentingan polyurethane foam sebagai bahan penyerap tenaga.