Analisis Kitaran Melalui Kerajang Airfoil NACA (Lapisan Sempadan) Dan Kawasan Pusaran - Md. Ali, Affandy (Universiti Sains Malaysia, 2000)
Eksperimen ini adalah berdasarkan kepada tajuk; “Analisis kitaran melalui kerajang airfoil NACA(lapisan sempadan) dan kawasan pusaran”. Kecenderungan adalah untuk mencari perkembangan lapisan sempadan pada kerajang airfoil NACA dan melihat perbezaannya diantara satu sama lain. Untuk melihat perbezaan tersebut, empat kerajang airfoil NACA, iaitu NACA 0015, 4412, 23012 dan 653218 diuji. Perkembangan lapisan sempadan diambil pada beberapa titik di permukaan airfoil tersebut. Di kawasan pusaran, cuma NACA 23012 dipilih. Minat kita adalah untuk mencari profil ataupun bentuk kitaran di kawasan tersebut. Ujian dilakukan daripada bucu belakang NACA 23012 ke suatu jarak darinya.