Analisis Getaran Menggunakan Perisian Unsur Terhingga: “Analisis Kestabilan Brek Cakera” - Mohd, Mohd Syarifuddin (Universiti Sains Malaysia, 2000)
Dalam mengkaji kestabilan brek cakera, satu model unsur terhingga untuk pad-cakera yang digabungkan dibina. Kemudian, analisi modal dijalankan untuk setiap komponen untuk memastikan kesamaan model dengan analisis yang dirujuk. Selepas model disahkan, analisis seterusnya (analisis kestabilan) dijalankan berdasarkan nilai eigen kompleks. Model tersebut didapati tidak stabil apabila parameter diubah iaitu kekakuan sentuhan. Oleh itu, analisis seterusnya dijalankan untuk cakera berpengudaraan untuk mengkaji kesan rekabentuk rotor kepada kestabilan.