Analisis Bulatan Mohr Menggunakan Perisian MathCAD - Abdul Jalal, Mohamad Soffian (Universiti Sains Malaysia, 2000)
Objektif utama analisis ini dijalankan adalah untuk mendedahkan kepada penggunaan perisian MathCAD.Perisian ini antara lain akan memberi peluang kepada saya untuk menjalankan analisa bagi mendapatkan nilai-nilai tegasan atau terikan utama dan ricih yang bertindak pada suatu jasad tertegas atau terterik Tumpuan dalam penggunaan perisian ini diberikan terhadap mentakrifkan pembolehubah dan persamaan dalam perisian MathCAD Professional dan gambaran secara grafik Bulatan Mohr dalam perisian cabang MathCAD iaitu Imagination Engineer Bagi mendapatkan hasil(output) yang dikehendaki,nilai-nilai x, y dan xy dalam penentuan tegasan dan nilai-nilai εx,εy dan εxy dalam penentuan nilai terikan hendaklah terlebih dahulu diketahui Nilai-nilai ini hanya perlu dimasukkan dalam ruang-ruang tersedia berkaitan yang telah diprogramkan sebelum keluaran dipaparkan dalam bentuk nilai dan gambaran grafik. Sebarang perubahan pada sebarang masa terhadap nilai-nilai dalam ruangan ini akan memberi kesan terhadap hasil yang akan dipaparkan secara automatik.