Pendidikan Remaja Dalam Pusat Pemulihan Mencari Yang Ditinggalkan. - Kuthoos, Haja Mydin Abdul; Endut, Noraida; Azmawati, Azman Azwan; Selamat, Nor Hafizah; Hashim, Intan Hashimah Mohd (Universiti sains malaysia, 2020)
Kunci utama dalam membina sumber manusia yang berkualiti dan lestari adalah melalui sebuah sistem pendidikan yang baik. Sebuah sistem pendidikan yang baik mestilah memiliki ciri-ciri seperti inklusif dan kualiti pendidikan yang saksama serta mempromosikan pembelajaran yang melangkaui kumpulan umur sasaran biasa dan menjangkaui ruang serta kerangka masa yang ditetapkan (Sustainable Development Goal 4). Berdasarkan piawaian tersebut, kita percaya bahawa sistem pendidikan pemulihan seperti pusat pemulihan tidak seharusnya dipisahkan dan ditinggalkan dalam memikirkan tentang pendidikan yang mampan. Kajian ini merupakan satu usaha penerokaan awal bagi memahami pengalaman serta cabaran yang dihadapi dari perspektif pesalah juvana Malaysia dalam meneruskan pendidikan sewaktu menjalani hukuman tahanan di pusat pemulihan.