Kesan Sitotoksik Dan Mekanisme Kematian Sel Oleh Ekstrak Phyllanthus Pulcher Terhadap Pelbagai Turunan Sel Kanser - Rasad, Mohammad Syalful Bahari Abdull (2004)
Kajian in vitro penyaringan aktiviti antikanser ekstrak tumbuhan Phyllanthus pulcher dilakukan. Aktiviti sitotoksik ekstrak heksana, kloroform dan metanol P. pulcher terhadap turunan sel HepG2 (sel karsinoma hepatoselular manusia), Caov-3 (sel adenokarsinoma ovari manusia), COL0205 (sel adenokarsinorna kolorektum manusia), NCI-H23 (sel adenokarsinoma paru-paru manusia) dan T-47D (sel karsinoma kalenjar mamari payudara manusia), dinilai menggunakan asai metilina biru (MBA). Kesemua ekstrak menunjukkan perencatan sel bersandarkan dos kecuali ekstrak kloroform terhadap sel T-47D. Ekstrak kloroform P. pulcher menunjukkan kesan perencatan terbaik terhadap sel HepG2 dengan nilai ECso 0.919 ug/ml. Ekstrak kloroform difraksinasi menghasilkan 20 fraksi dan fraksi F5 menunjukkan kesan perencatan terbaik terhadap sel HepG2 dengan nilai ECso 4.117 ug/ml. Nilai ini lebih tinggi daripada ekstrak kasar. Kemudian, mekanisme kematian sel HepG2 oleh ekstrak kloroform p. pulcher ditentukan sama ada melalui apoptosis atau nekrosis menggunakan kaedah Sistem Pengesanan Apoptosis Kolorimetrik DeadEnd, Sistem Pengesanan Apoptosis Fragmcntasi Sel DNA Secara ELISA dan pengekspresan gen apoptosis melalui tindakbalas berantai polimerase-transkripsi berbalik (RT-PCR). Sel didapati mati melalui apoptosis berdasarkan kaedah tersebut serta gen caspase-3 dan p53 diekspreskan pada tahap maksimum selepas 9 jam dan 30 minit masing-masing dengan ujian ekstrak. Penyaringan fitokimia sebatian utama dilakukan di mana ekstrak kloroform P. pulcher didapati mengandungi saponin dan terpenoid iaitu monoterpenoid, diterpenoid dan triterpenoid.