Pengaruh Tumpuan Pasaran, Penguasaan Pasaran Dan Ancaman Moral Terhadap Prestasi Bank Diindonesia - Buyung, Sarita (2006)
Kajian ini mengkaji pengaruh tumpuan pasaran, penguasaan pasaran dan ancaman moral terhadap prestasi bank di Indonesia dengan menggunakan hipotesis Struktur-Perlakuan-Prestasi atau Structure-Conduct-Performance (SCP), dan hipotesis Efisiensi Relatif atau Relative Efficiency (RE). Dimensidimensi yang dikenalpasti mempengaruhi prestasi bank dalam kajian ini adalah SCP, RE dan ancaman moral. Tumpuan juga diberi kepada pengaruh kesan pembolehubah khusus bank sebagai pembolehubah kawalan tehadap prestasi bank. Analisis data dijalankan dengan membahagikan tempoh kajian kepada tiga fasa iaitu: (i) sebelum krisis kewangan Asia (yang membabitkan 203 buah bank); (ii) semasa krisis (133 buah bank); (iii) dan selepas krisis (133 buah bank) dengan menggunakan teknik analisis data panel dinamik. Penemuan kajian ini bagi tempah-tempah sebelum dan selepas krisis mendapati bahawa hasil jangkaan prestasi bank di Indonesia menunjukkan berada pada tahap pertengahan, dan ini bermakna bahawa sektor perbankan Indonesia terkeluar daripada struktur pasaran persaingan sempurna, meskipun belum begitu jauh. Manakala hasil jangkaan prestasi bank dalam tempoh semasa-krisis menunjukkan berada pada tahap yang cukup rendah. lni bermakna bahawa sektor perbankan mendekati struktur pasaran persaingan sempurna. Penemuan selanjutnya, secara umumnya bagi keseluruhan tempoh kajian, mendapati bahawa peningkatan penumpuan pasaran kepada bank-bank besar, baik bank swasta mahupun bank kerajaan, yang secara relatifnya kecil, rendahnya kos pakatan dan lemahnya tahap persaingan menyokong hipotesis SCP, manakala menolak hipotesis RE. Seterusnya besarnya pinjaman kepada kumpulan perniagaan, tempoh kajian sebelum-krisis dan semasa-krisis memberi kesan negatif terhadap prestasi bank. Hal ini menyokong hipotesis ancaman moral.