Penerapan Unsur-Unsur ‘The System’ Di Kalangan Pelakon-Pelakon Teater Sebabak Di Malaysia - PPS, Pusat Pengajian Seni (2007)
Kajian dalam tesis ini meliputi proses pembinaan karektor di kalangan pelakon-pelakon teater sebabak di Auditorium MATIC (Malaysia Tourist Information Centre). Teater Sebabak adalah satu bentuk persembahan teater moden di Malaysia yang telah dianjurkan oleh Kementerian Kebudayaan dan Kesenian Malaysia pada 1990 hingga 1995. Teater Sebabak ini telah diprogramkan berdasarkan faktor-faktor yang mampu menarik penonton ke auditorium. Faktor-faktor tersebut adalah seperti penggunaan skrip yang berdurasi satu jam hingga satu setengah jam, mempunyai satu babak, mempunyai unsur komedi, dan menampilkan pengarah yang telah terbukti kredebilitinya serta pelakon-pelakon yang dianggap mempunyai nama besar dalam seni persembahan teater di Malaysia.