Analisis Semiotik Terhadap Konsepsi Lambang Flora Dalam Pantun Melayu - Abdul Ghani, Mohammad Khairulanwar (2020)
Kajian ini mengkaji konsep lambang flora yang terdapat dalam pantun berlandaskan kepada bidang semiotik. Kajian ini cuba melihat korelasi hubungan yang bersifat sejajar antara lambang dengan makna dalam pantun. Data lambang-lambang flora diambil daripada koleksi pantun Melayu yang diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (2015) dalam buku Kurik Kundi Merah Saga.