Development Of Power Assist Control System Of Hydraulic Hybrid Vehicle (Hhv) - Zaki, Muhammad Al Fateh Mohammad (Universiti Sains Malaysia, 2021)
Reka bentuk hidraulik selari melalui jalan (TTR) menggunakan mekanisme brek regeneratif pada roda belakang. Kerana tidak mengganggu pemanduan tradisional, seni bina memberikan pilihan yang realistik untuk kereta penumpang yang cekap. Hasilnya, tidak seperti kereta hibrid sebelumnya, seni bina ini memungkinkan penggunaan teknologi hibrid pada kenderaan pacuan roda depan yang sudah ada. Maka ini membincangkan perkembangan sistem kawalan bantuan kuasa reka bentuk litar hidraulik kenderaan hibrid hidraulik (KHH) dan reka bentuk litar elektrik. Kajian menunjukkan sistem brek yang menghasilkan tekanan untuk mengendalikan kenderaan semasa pecutan. Ini membolehkan pam dan motor beroperasi mengikut sistem yang dibina dan memaksimumkan penggunaan brek regeneratif sepanjang kitaran pemacu.