Pendudukan Jepun Di Perak Dari Aspek Struktur Pentadbiran Dan Ekonomi Tahun 1942 1945 - Ahmad, Kamaruddin (Universiti Sains Malaysia, 1982)
Pertukaran daripada satu kuasa pemerentahan kepada satu kuasa pemerentahan yang lain kebiasaannya akan membawa perubahan struktur pemerentahan bagi sesebuah negara. Oleh yang demikian pertukaran kuasa daripada pemerentahan British kepada pemerentahan Jepun keatas Tanah Melayu dalam jangka tempoh 1942 hingga 1945 adalah suatu peristiwa bersejarah yang tidak harus dilupakan, kerana peristiwa tersebut membawa implikasi terhadap struktur pentadbiran, ekonomi, sosial dan politik kepada penduduk-penduduk Tanah Melayu samada pada ketika itu dan selepasnya.