Perkembangan taburan perumahan di bandar Alor Setar - khususnya kajian mengenai perumahan kos rendah awam - Arshad, Khorudin (Universiti sains malaysia, 1985)
Kajian yang dijalankan ini bertujuan untuk melihat aspek-aspek perkembangan taburan perumahan secara am di bandar Alor Setar khususnya bagi golongan yang berpendapatan rendah. Peringkat perkembangan yang pesat ini dapat dilihat dalam keempat-empat jangkamasa Rancangan Malaysia bermula dari Rancangan Malaysia Pertama (1966 — 1970), Rancangan Malaysia Kedua (1971 - 1975), Rancangan Malaysia Ketiga (1976 - 1980) dan akhirnya Rancangan Malaysia Keempat (1981 - 1985). Ini bermakna perkembangan pesat yang berlaku dapat dilihat berdasarkan pertambahan jumlah unit rumah dan jumlah kawasan yang dibangunkan.