Interpolasi hermite kuintik dan kekangan untuk mengekalkan sifat ekanada - Shahrun, Shafiah Datu (2007)
lnterpolasi Hermite kuintik merupakan cara yang mudah untuk mewakilkan datadata dalam bentuk lengkung seandainya diberi terbitan pertama dan kedua pada data-data tersebut. Namun intcrpolusi Hermite kuintik ini tidak semestinya mengekalkan si fat-si fat scbcnnr dntn seperti positiviti. ekanada dan kecembungan. Sifat yang Lelah dikaji dalam discnusi ini adalah si fat bcrcknnada intcrpolusi I lcrmitc kuiruik. Jika intcrpclasi Hermite kuintik ini didapati tidak mengekalkan silu! bcrekanadauya. kekangan dilakukan. Cara mengekang interpolasi Hermite kuimik diberi perhatian dalam discrtasi ini. Penyelidikan ini memberi penekanan terhadap algoritma mengekang interpolasi llcnnitc kuimik yang dicadangkan olch Dougherty. Edelman dan HYl11un (1989), Dalam kajian ini akan dilihat keberkesanan algoritma mengekang intcrpolasi Hermite kuintik dan sejauh manakah algoritma ini menukar nilai terbitan pertama yang asal.