Sejarah Rengkas Majlis Bandaraya George Town Dan Perkembangan Pentadbirannya Dari Tahun 1946-1966 - Md. Jadi, Haris (Universiti Sains Malaysia, 1973)
Majlis Bandaraya George Town mempunyai sejarah yang lama jika dibandingkan dengan majlis-majlis bandaran yang lain yang terdapat dinegeri InI. sejak tahun 1901 lagi satu jawatankuas. "ad hoc" yang diberi nama "JawatanKuasa penilai’ telah pun ada di Pulau Pinang dimana kerajaan pada hari itu memberi kuasa padanya untuk mentadbirkan bandar George Town serta menjaga keperluan-keperluan penduduknya.