Satu analisis untuk membandingkan isi kandungan dan polisi berita di antara Berita Nasional RTM dan Berita Bahasa Malaysia TV3 - Chiang, Khai-Lin (Universiti sains malaysia, 1989)
Bab 1 dan Bab 2 dalam Latihan IImiah ini cuba memblncangkan perkembangan Industrl televlsyen di Ma lays la secara amnya dan mengkhusus dalam nllai-nilai berlta serta polls! berlta yang diamalkan dl negara-negara Dunia ke-3 termasuk Malaysia.