Sejarah perkembangan sistem penjara di Semenanjung Tanah Melayu sehingga 1957 - Phang, Muh Chin (Universiti sains malaysia, 1988)
Setahu penulis kajian mengenai perkembangan sistem penjara belum pernah dikaji secara mendalam oleh sesiapa pun sehingga latihan ilmiah ini disiapkan oleh penulis. Dengan ini, kajian ini bertujuan meraberi satu gambaran umum mengenai pentadbiran penjara dan pengawalan banduan di Semenanjung Tanah Melayu kepada pembaca.