Penglibatan Mustafa Haji Husain dalam pergerakan Kesatuan Melayu Muda 1938-1945 - Ismail, Muhamad Halil (Universiti sains malaysia, 1982)
Umumnya sejarah perjuangan nasionalisma dan kesedaran terhndnp mempertehankan hak kedaulatan, kebebasan serta kepentingan nusa dan bangsa merupakan satu fenomena yang telah wujud sejak ada nya manusia yang menehuni di muka bumi ini. Timbulnya kesedaran dan perjuangan seumpama ini, adalah akibat daripada tekanan atau bengkaman dari pihak penjajah atau kuasa luar yang menghalang kebebasan dan hak kepentingan mereka