Cerpen sebagai kritik sosial : berdasar kepada sepuluh tahun cerpen dalam Dewan Masyarakat, September 1963 hingga Ogos 1973 - Haji Ismail, Muhammad Noori (Universiti sains malaysia, 1977)
Sebagai sebuah negara yang muda dan membangun, Malaysia tidak sunyi daripada pergolakan masyarakatnya. Pergolakan masyarakat dalam bentuk sosial, moral, politik, ekonomi dan ugama biasanya menyentuh urat saraf dan kepekaan para scniman yang juga menjadi anggota masyarakatnya