Beberapa aspek ekonomi dan sosial masyarakat nelayan Melayu : satu kes studi di Kampung Raja Bashah, Kuala Kurau, Perak - Yusof, Ismail (Universiti sains malaysia, 1983)
Pembangunan para nelayan hanya dapat dipaparkan melalui pandangan,sikap dan penerimaan komuniti torsebut terhadap perubahan yang sedang atau telah dilakukan. Kebanyakan para nelayan di kampung ini menyedari tentang perlunya suatu pembangunan dalam kehidupan seharian mereka.