Korporasi pembangunan desa (KPD) Sabah : satu kajian mengenai struktur organisasi, aktiviti-aktiviti dan peranannya dalam pemb - Musli, Bad Hamid (Universiti sains malaysia, 1986)
Latihan Ilmiah ini adalah untuk meneliti peranan agensi awam atau perbadanan sebagai satu alat kerajaan untuk menggiatkan pembangunan dan meningkatkan taraf sosio-ekonomi masyarakat luar bandar yang mana majoritinya terdiri daripada bumiputera atau pribumi yang mana masih bergiat dalam sektor pertanian. Untuk mencapai tujuan tersebut KPD telah dipilih oleh penulis sebagai kajian ini. Penelitian ialah berdasarkan kepada data-data dan maklumat-maklumat mengenai KPD sejak ianya mula ditubuhkan pa da tahun 1977- Didapati KPD adalah satu alat penting yang telah digunakan oleh kerajaan dalam mencapai matlamat DEB di Sabah.