Kontroversi loteri kebajikan masyarakat di antara 1958-1960 melalui akhbar Utusan Melayu - Mohammad Yusof, Amin Zaki (Universiti sains malaysia, 1992)
Kontroversi loteri kebajikan masyarakat di antara 1958-1960 AbstractLoteri Kebajikan Masyarakat telah menjadi isu yang kontroversi sekitar tahun 1958 hingga 1960. Tinjauan melalui akhbar Utusan timbulkan adalah tertumpu pada seal halal-haramnya loteri dan wang daripada loteri tersebut dari kaca mata Islam dan masyarakat Islam di Tanah Melayu. Akhbar Utusan Melayu yang sangat berpengaruh di kalangan masyarakat Melayu pada masa itu telah memainkan peranan menimbulkan isu tersebut melalui ruangan berita, medan pembaca dan lidah pengarang. Justeru itu, apabila soal yang berkaitan dengan agama dipersoalkan melalui media massa ini, maka masyarakat M@layu secara spontan menunjuk kan reaksi terhadap isu tersebut. Ini kerana mereka menganggap nya sebagai satu isu yang sensitif. Akhbar ini juga menjadi gelanggang perdebatan di antara golongan yang membidas dan yang mempertahankan kewujudan loteri ulama dan ahli Majlis Agama Islam.