Perkembangan bandar Gua Musang, Kelantan : satu analisa dari segi perhubungannya dengan pembangunan kawasan sekitar - Muhammad, Adli (Universiti sains malaysia, 1985)
Kajian ini adalah bertujuan untuk melihat perkembangan bandar Gua Musang dan perhubungannya dengan pembangunan di kawaaan sekitarnya. Meskipun perletakan bandar ini terpisah dengan lain-lain bandar di Negeri Kelantan tetapi ia berkemampuan untuk berkembang memandangkan kepada kedudukannya yang terletak di dalam lingkongan kawasan pertanian yang luas dan petempatan-petempatan yang baru dibuka. Pe mbangunan tanah pertanian ini diusahakan oleh beberapa agensi-agensi kerajaan seperti KESEDAR, FELD A, FELCRA, FKINK, JHEOA dan sebagainya lagi.