Aspek-Aspek Petempatan Sebuah Kampung Di Pinggir Bandar : Kajian Kes Kampung Sungai Rokam, Ipoh - Abdul Wahab, Aznan (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1983)
Selalunya apabila proses penglebaran bandar berlaku ia akan menyesisih keluar halangan-halangan fizikal dan juga alam sekitar budaya yang tidak boleh menyesuaikan dirinya ke dalam sistem bandaran. Kalau begitu petempatan- petempatan yang wujud di persekitaran perbandaran yang tidak dapat menyesuaikan diri akan mengalami dislokasi ini. Tetapi sebuah petempatan Melayu yang berada di pinggir Majlis Perbandaran Ipoh, iaitu Kg. Sg. Rokam, bukan saja telah wujud selama dua puluh dun tahun tetapi telah dapat mengekalkan kedudukannya di samping menunjukkan perkembangan dan pembangunan yang ketara sebagai petempatan Melayu di persekitaran bandar.