Penglibatan Kaum Wanita Bumiputera Balam Bidang Perniagaan Kajian Kes: Bandar Pasir Mas, Kelantan - Daud, Rahimah Haji Che (Universiti Sains Malaysia, 1986)
Kajian ini ialah gain kajian kes penglibatan peniaga-peniaga wanita bumiputera di "bandar Pasir Mas, Kelantan. Kajian ini bertujuan untuk meninjau dengan lebih dekat lagi soal—soal yang berhubung dengan aktiviti perniagaan yang dijalankan. Ini melibatkan semua aspek yang berkaitan dengan desakan yang mendorong kaum wanita untuk berniaga, pengendalian perniagaan dan permasalahan yang dihadapi semasa menjalankan aktiviti tersebut. Kajian ini juga memperlihatkan sejauh manakah peranan kaum wanita bumiputera penting untuk meningkatkan taraf ekonomi penduduk di dalam sesebuah keluarga khususnya dan negara amnya..