Satu Kajian Perkembangan Karya-Karya Dr. Chew Teng Beng (1950-An-1990-An) - Doreen Koay, Lan Hiang (Universiti Sains Malaysia, 1997)
Latihan ilmiah ini akan mengkaji karya-karya Dr. Chew teng Beng dari tahun 1950an hingga 1990an. Kajian ini merupakan satu percubaan untuk menyelidiki evolusi pandangan falsafah. Estetika, konsep seni yang hendak disampaikan, isu, pengalaman, taknik dan proses karya-karyanya. Latihan Ilmah ini mengaplikasi teori-teori seni halus john Dewey dan teori-teori lain yang berkaitan dengan karya beliau.